BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, December 5, 2011

jalan2 makan2 etc

Assalamualaikum...

6 hari off dari blog. Malas nak updet. Internet pon slow. Yes blame it on the internet! Kalau dah malas jangan salahkan benda lain, cubalah except je kemalasan itu.


Lepas dah kena angin rajin updet 2-3 hari, angin malas tiup dengan lebih kencang! Hence banyak keje tak siap. Mak and Abah pulak sampai sini last Thursday...tambah tebal malas dia sebab nak bual2 ngan mak and abah. Nak menjahit je tak jadilaaa ...seronok melepaks...ini pon paksa2 lah nak cerita sikit. Dah lupa pon buat apa last week. Layan riben sikit2 and macak2 ( minmin-speak)..

+++++


Maklang pergi shopping spree at Chow Kit last Friday. All because makanan kat dalam fridge dah habis. Fridge pulak buat fe'el if terlalu banyak food dalam dia. Tak mau sejuk dan banyak bahan busuk. Dok pk-pk and hitung2 Insyaallah bolehlah nak membeli esbok baru. Dengan food rate yang diminishing very fast ni, maklang jadi risau. Asik nak kena ke supermarket aje. Kalau sekali pergi mau ratus2 habis. Kalau kurang pergi, at least sekali aje yang habis ratus2. kalau pergi 2-3 kali macam2 nak di kaut. So, the plan was to buy the fridge and tak payah berulang ke supermarket. So, petang khamis cik abang bawa maklang ke Kepong. dapatlah esbok besar sikit. Lagi pon kalau dtg cuti lagi senang. bukan busuk pon fridge tu. Senang jugak nak store barang...Alhamdulillah.


angah geli sangat tengok kepala2 lembus ni...maklang teringat pulak kat telinga dah hidung khinzir masa kami gi Birm dulu...yikes!

Apalagi..pagi Jumaat ajak atok and wan menyopping kat CK. Wah rasa lega bila boleh hangkut macam2. Alhamdulillah, spent like 2 hours dalam tu!bawak kakak and angah juga utk nak tolong angkat barang. Alhamdulillah..harga barang murah kat sini...:) minggu ni dah tak payah nak risau pk nak masak apa sebab ada banyak bahan:)


Hari sabtu jalan2 ngan atok and wan. lepak jap kat Ikea. beli kerusi sebab kerusi meja makan dah 2 yang patah. And bila ramai ni ( ada 14 of us in this rumah burung:) sampai tak cukup kerusi nak makan semeja! , balik dari Ikea,kami lunch kat rumah..maklang dah siap masak b4 merayau...masak kari nangka bersama daging...feberet Angah tu! rehat kejap, cik abg ajak gi kedai hardware nak cari ampaian baju...lemas tengok tali rafia merentang depan balcony kecik rumah ni. Mahalnya yang retractable tu. mencecah RM 400! Tak apalaa tak payah laa dulu...Tahan ajelaa dgn kain2 basuhan merentang kat balcony tu. Alhamdulillah bila balik, Alang kata, ambil aje yang dari rumah lama dia..Masih boleh guna lagi..

Balik dari situ, Alang bawak maklang pi ambil baju kat tailor dia di gombak. dkt dgn UIA. Sedap jugak jahitan baju dia. sempat bergaya dengan baju baru masa ke rumah bang teh, adek Cik abang , petang semalam. Malam pon keluar pakai jubah baru...ni pon sedang berfikir nak buat baju baru utk nak pergi reunion dengan kawan2...hehe..berangan pulak ni...


dah -dah ler merepek...maklang malas nak merepek...nak jahit laa...

pagi semalam , maklang buat nasi dagang kelate...1st try Alhamdulillah..boleh buat lagi:). tapi Cik abang prefer nasi dagang terengganu..kena blajar pulok lah ni:)




nasi lemak pembuka selera
dibungkus dengan daun pisang
dibeli dari pasar Chow kit



Ni udang bercili.feberet Cik abang..udg T35Co ....ok fresh juga udangnya..


ok sehingga jumpa lagi..InsyaAllah:) selamat bekerja...:)

2 comments:

MULAN said...

wohhooooo.. sodapnya makanan semuanya tu..

MOKCIK AZWA said...

Terkojut azwa nengok kepala lembu tu Maklang...hehehe

uikss..tu dia..gambar2 makanan..buat azwa terliur jer hehehe