BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, August 19, 2010

Masakan chinese

Assalamualaikum...

Bulan2 puasa ni cepatnya lah layunya...tu yang selalu nak updet jadi tak larat..Ni pun dah berapa kali menguap...tapi tak pe..kita teruskan dengan mengupdet...

Hari ini turn Angah...dah lama mengecek nak makan udang nestum. Tak puas kata dia masa makan kat the New Horizon Kuantan...maka tadinya maklang pun mengoogle. Tengok2 ada yang goreng kunyit udang tu dulu, ada yang tak goreng langsung...so, maklang pun mereka ciptalah mengikut suka hati maklang...he..he..Alhamdulillah my darling kata....jadi...jadiklah ni...Syukur Allah beri ilham...



Memandang kan memang tak cukup kalau udang nestum sesaja...dia buat meratah kang, org lain tak sempat lah nak makan, maka maklang mereka lagi...kali ini chilli crab ball , yang pastinya Hakim akan mencedok entah berapa bijik terus masuk dalam pinggan dia...selera benar dia makan...Alhamdulillah..


dan juga 2 ekor ikan siakap yang maklang mencilok kejap ke MM beli ikan ni lepas balik kerja tadi. Sos dia pakai lemon sos yang ada dalam fridge..Campurkan dengan cili padi tumbuk dengan halia and letakkan parutan kedondong yang ada banyak kat depan rumah...


Alhamdulillah selamat semuanya...so, sahur nanti, kena korek fridge jelaaa...ada ikan tenggiri berlada semalam untuk Cik Abang, dan telor goreng untuk anak2 cukup laa..InsyaAllah..

Walau penat memasak tadi, bila tengok makanan habis semua nya, terbang dah penat tu...dan melihat my 2 feberet heroes dah bersiap untuk ke masjid ...bukan main lagi 2 ustadz tercinta ni...Alhamdulillah...tenang rasa hati...:)

4 comments:

zareda said...

rajin sungguh maklang memsak macam macam.. tapi kalau habis kena makan memang rasa berbaloi kan mak lang... kami puns ekarang giler udang.. sikit sikit goreng udang buat ratah ratah..

Ibu Sayang said...

Salam Maklang,


Syukur budak2 dapat mak yg rajin memasak & menjahit. Baju yg Hakim pakai tu maklang jahit sendiri ke?

KAMATO said...

Salam Maklang, memang sah maklang ni handal masak

Uncle Lee said...

Hello Maklang, I love your cooking. That ikan goreng my favourite.
Maklang, may I have your permission to copy the picture of your telor goreng....want to put it in my next posting.

Nak kena sign surat lawyer ke? Ha ha.
You have a pleasant buka puasa. Best regards, Lee.