BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, October 24, 2011

Penangan Briani

Assalamualaikum...


Alhamdulillah sudah 3 hari berturut nampaknya mengupdet. eh apa kena ngan tuan rumah ni? Angin baik laa ni. Plus penat fikir nak ribbon pattern lagu mana. Tinggalkan kejap laa...hehe..

Semalam tak banyak yang di achived. Biasalaa kan bila Cik abang ada..ada je keje maklang. Semalam malas. Breakfast makan cucur sotong dan bubur nasi yang bibik buat. Lepas tu menjahit sambil tgk You tube Ustaz Azhar tu. Boleh gak dapat pelajaran. Kadang tengok cerita2. Tengoklah apa yang terasa nak tengok sambil menjahit:)

Hampir pukol 12 barulah masak sebab nak makannya pukul 130 bila bujang balik. Lagipun ayam belum lembut. Pagi baru kluar dari icebox. Cik Abang pun baru balik dari kedai pukol 11:0 lebih. Dia nak makan ayam madu, tapi maklang offer nak buatkan briani yang dah lama di idamkan tu...hehe..sayalah yg mengidam:) Alhamdulillah kali ini jadi sedap dari yang maklang buat last week. All because of the rempah. TQ lah pada Kak Ha dan Angah ( anak kak Ha) yang menghantar rempah tu. Rempah briani dari Batu Pahat Johor ni memang paling best. Masak menjadi je...but of cozlaa kn letak segala macam tok nenek yang dah ada dalam resepi. Alhamdulillah sempat jugak maklang belajar dgn arwah mak Kak Ha, Mak Tok, yg telah pun pulang ke rahmatullah lebih kurang 3 tahun lepas...Alfatihah pada arwah Mak Tok dan moga ilmu yang Mak Tok curahkan dapat lah memberkati Mak Tok di sana...Amin...Kalau nak tahu resepinya boleh ke:http://daridapurmaklang.blogspot.com/search/label/Nasi



Ha.ha...lepas dah pekena briani..mata mulailah me-layu-kan diri..tersengok2 menjahit...Cik Abang pun sempat belayar masa tengok TV..Alhamdulillah maklang sempat menyelamatkan diri dgn tidur sambil duduk sebab kalau baring, mau 2 jam tak bangun! Dan sampai kemalam aroma air mawar nasi beriani terbau2 kat ruang makan...sedap sungguh!

Setakat ni dulu...Moga hari Isnin membawa ceria buat semua...


Dan semuga Allah permudahkan Along menjawab soalan periksa dia...dengan sebaik mungkin...Amin...mohon doakan juga..Amin.

1 comment:

HappyIrfa said...

salam maklang..lama x singgah sini.sihat ker?