BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, March 19, 2011

HK Discovery Part 5 : Space Museum, The Longest Escalator, Arena of the Stars

Assalamualaikum...


Semalam, I was too tired to continue. It was again a very tiring but enjoyable day for us!:)


++++++

The walk to the Space Museum did not look that far in the map, but in reality it took us about 15-20 mins before we actually reached the place. It was because we had to go into the subway to cross the road instead of just crossing the main road. Kat sini if tak ada zebra crossing tu tak payah lah nak cross because silap2 kang kot kena saman tak pasal2... Turun naik escalator, tangga, semuanya menyebabkan our legs too tired to even continue walking even further. Having to sit or rather half sitting/ lying on the so very comfortable chair in the space theater made all of us feeling so sleepy:) and I think all of us slept for a few minutes while watching the movie ( entah apa tajuk dia pun tak ingat). Maklang rasa, the ticket which costs us 25HKD per person was a real bargain since we had a good nap and can watch the short movie as well.


kat ladies market...anak2 excited...:)

outside space museum


di hadapan masjid Kowloon...kenangan di sini...


( I am already back in the house..arrived at around 4pm just now and now I am trying to finish updating this blog which was left untouched since last Monday!)


After the short movie in the space museum, we visited a few other areas in the museum which show the history about how men encountered space etc. Hakim was so excited because there were so many things that he could play and experiment with. Dia sempat naik pakaian yang digunakan di bulan...

Lepas dari situ, kami bergerak pulang dan selalunya nak balik ni tak lah susah sangat nak cari MTR sebab masa datang tadi dah cuba ingat2kan mana jalan yang di lalui..


Malam lepas dinner, lipat2 baju yang dah di cuci and then berehat laaa...:)



hakim nak etah aperkenama dia...konon2 jalan kat bulan lah tu...semua dia nak cuba.:)




abang, atok dan Wan bergambar dengan roket...Abang nak terbang ke mana tu??


maya dan hakim naik bus 2 tingkat pun excited...

on the way to the longest escalator in the world. lepas turun MTR kat admiralty kami naik Ting- Ting orang sini kata ( tram lah tu..:)), and we headed to the Central Market. Ingatkan ada apa lah kat situ...kot2 ada market cam Ladies market tapi tak ada apa pun...naik ting-ting, turun kat central market and then naik longest eacalator. Tak sempat naik sampai atas pun (800m long), kami turun kat masjid Jamia nak tengok masjid lama. Tengah ada membaik pulih masjid, took a few photos and we headed to the Museum of Medical Science. Maklang tak pergi pun , cuma Cik Abang dan anak2 sebab nak turun bukit cerun takut pulak tergelincir, so maklang, atok and wan just waited kat atas bukit tu...Akim kata...tak best pon Mak...:(. Dari situ kami naik cab menuju ke Masjid Osman dan Amar lagi untuk nak makan Dim Sum yang kami missed 2 days ago...Macam piranha...Kejap aje, 20 dimsum lesap....It was 3:00pm...Pass the lunch time...:)

gambar diambil dilanding antara escalator yg terpanjang di dunia...



Maya posing depan kedai Maya...kat Hollywood Street

On the way the Museum Medical Science...Along kata tak pernah tengok sign board senget cam ni...


Isnin: The longest Escalator, Museum of Medical Science and Dim Sum

tingginya dim sum..one bekas contains 3 biji dim sum...

kejap dah lesap.sedap2 semuanya..harga ranges from HK 10 (kot) ke HK25

nasi goreng seafood to go with the dim sum..sedap yang ni

ayam goreng ni tersangat gareng..




lepas makan kami bertolak ke Ferry Pier nak ke arena of the stars..naik ferry ni best sebab dapat menikmati keindahan HK...memang cantek sangat2..


canteklah jugak ambil gambar ni guna camera handphone. kalau guna DSLR, lagilaaaa...

kat tepi pantai

kat arena of the stars...tersangatlah ramainya manusia...siap ada one chinese girl berlari2 datang kat maklang nak ambek gambar sekali...:)


hakim ngan bruce lee


dari sini kami pulang ke 'rumah' dengan menaiki mtr lagi....lewat malam itu...tiba rumah dekat pukul 8 malam..


Next: Ocean Park..best!



Terimakaseh kerana datang sini...maklang harap apa yang dipaparkan akan dapat membantu sape2 yg nak ke HK...( macam maklang refer jugak kat blog2 mereka2 yang sudah ke sana...it was a great help:). TQ...)

4 comments:

MULAN said...

banyak soping ke maklang..?? muat bag ke? hehee..

tireless mom said...

Suka pergi Pier tu. Rasa macam Bruce Lee and the other stars dok tengok kat kita.

There is this Esprit factory outlet near Ladies Market tau. Murah sangat. That is one of the things I miss about HK.

MOKCIK AZWA said...

Bestnya maklang... HK nampaknya menarik juga utk jadi destinasi pada masa cuti akan datang hhehe..

kat sana maklang sefamili dok rumah area mana n berapa agak2 kos sewanya?

maklang said...

mulan: tak banyak sopping utk sendiri..budak2 aje yang sopping

TM: tak tau lah pulak ada Esprit... tak singgah pun

Azwa: Memang seronok..pergi laaa...


maklang sewa apt 4 bilik, cerita ada kat HK discovery part 1 or 2 aritu