BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, February 11, 2011

Mengajar RE di Jakarta

Assalamualaikum...

Apakabar? Moga Jumaat yang mulia membawa seribu kebahgiaan buat kita sekeluarga dan semua umat Islam di dunia...Doa maklang moga yang baik2 je untuk kita semua..Amin..


Malam tadi maklang dah upload baaaanyak gambar, tapi entah masa nak shutdown sebab tak larat nak bukak mata lagi, tak perasan yang blog tak save automatically. Tau2 bila maklang nak type semula lepas dah bersiap2 nak tido, bila buka PC balik, ilek semenya, so kena pk apa nak merepek lagi pagi ini...

Malam tadi kami gi makan PH. Along belanja separuh. Dia dapat banyak gak duit. Senang dia keje ngan PC dia. Cikgu2 adalah minta tolong buatkan utk sekolah dan utk keje2 cikgu. Senang laaa duduk umah dapat duit. Sekarang pun senang sikit dah. Along dah pandai bawa motor . Merempit ajelaaa dia. Semalam dia sempat merempit ngan kakak pergi beli telor ayam. Tak payahlah mak nak sibuk2...Lega banyak you. Tunggu pulak dia pass lesen kereta, lagilaaa boleh relax...tak yah kejar2 nak hantar adek2 kesekolah. Tapi bila dia dapat kemana2 ( insyaAllah...Ya Allah moga Along lulus cemerlang, amin) balik to square 1 laaa.
apart from pizza, kami order a few side orders...nanti nak cuba buat nasi ni..enak sekali dong
kita tunjuk gambar maya dah kenyang...senyum je..samalah ngan adek dia..
ni b4 dapat pizza..macam terlebih asam keping je ye:)))

+++++++++

Baliklah ke cerita kat Jakarta. Kami ke sana ber5 je..Wan, Atok, Abah, Mak dan Hakim je. Along tak mo ikut..asik Jakarta je kata dia...Angah nak ikut..dia tye cikgu , cikgu kata takleh cuti sebab ada peksa TOV, tau2 by the time maklang nak gi, peksa habis..punyalah dia frust. Nak book tiket, abah kata tak yah laaa..sian Angah. Si Maya memang dari awal tak nak sebab Maya ni gila sekolah...rajin ya amat...Baguslah tu..tapi jangan sekejap je dah...Bujang maklang jangan cakap laa...sebut je Abah ajak ke sana, dia dulu angkat tangan. Sebenarnya tak ada plan pun, Cik Abang yang ajak. Mula ingat nak ke KK, tapi sebab lama tak jumpa Wan Sarah, we decided to go to Jakarta laaa..And of course Cik Abang kalau kemana2 package utk Atok dan wan mesti included..Alhamdulillah..

First day kat sana- Sunday- lepas2 dah breakfast seme, kami ke Cipadu. Tak plan nak beli baju2 pun sebab yang beli kat situ a few years back masih banyak lagi. Entah bila nak siap tak taulah tu..SIL kirim. Tapi as usual, bila pilih untuk orang kita pun menyebuk laaa...Maklang carik gak renda2 sebab masa nak ke situ, banyak sangat nampak renda tergantung2..tapi bila tengok kat main area dia tak de pulak. Pusing2 jumpa kain denim yang maklang pernah beli dari Mulan. Apalagi maklang belilah dekat 9 m. Mula ingat nak sikit sebab Wan Sara dah jatuh hati ngan beg maklang..So, tak sampai hati...maklang rancang nak buatlaa...Alhamdulillah sampai hari nak balik siap 2. Cumanya kena hantar kat orang betulkan jahitan sebab jahitan mesin Wan Sara tak cantek...
gambar blurrr..ni entah sape yang punya..Wan Sara terpikat 2-2, tapi rasanya last2 dia amek yang sunflower...satu utk kak yudi menantu dia. wan sara tunggu maklang sampai siap masa nak jahit beg..tq aunty!
+++++++

Ni kat Cipadu...Pening tuan kedai melayan customers..
anak customer dah komplen...bila mak nak siap ni...lama nya..Hakim dah panas ni....
Customer pening pilih2 bunga apa nak pilih....tapi seronoknya bila Cik Abang kata..belilah lebih sikit...he..he...Sebab nya, dia selalu kata, tak ada yang baru ke lagi sebab balik2 pakai yang sama aje kat rumah. Maklang suka yang 3 je kat rumah sebab ada frills ...yang biasa ada..cuma tak berapa suka...so, bila dah dapat hangguk besar...boronglaaa..masa tu lupa kalau baggage kang excess!

Isnin...pagi2 kami bertolak ke kawasan Pancoran. Hari, adek ipar Wan Sarah yang hantar sebab ofis dia dekat2 situ..Sempat lah tidor berkeruh sementara nak sampai kat situ...30km je, tapi dekat 1 jam lebih2 baru tiba..kalau bertolak lebih lewat mau 2 jam gaknya..


seronoklah jumpa kak ira for the 1st time...happy sangat...Cik Abang dan Hakim hantar maklang kat situ, lepas dah makan sikit,mereka pergi jalan2 kat kota Jakarta...terpesona tengok air kacang hijau. sedap rasa macam bubur kacang..:)
1st student datang, bawa beg ni. dia buat sendiri sulamnya. Maklang pun pelik, apasal nak blajar lagi. rupanya dia terpikat dgn bunga2 Malaysia yang besar2..dia kata dia tak pandai buat bunga besar! Beg dia tempah kat tukang jahit beg..

Ini pelajar maklang..ada yang muda ada yang agak berumur ( lebih2 kurang I ler tu...). Herlina nama yang muda...memang suka bertanya. Masa maklang cakap beg dia cantek...dia kata tak apa Bu..nanti saya pesan buat ibu sebagai cenderahati...cam tu lebih kurang dia kata...he..he..Alhamdulillah kalau dapat. Memang handy betul...ramah sangat dia...
Kesemuanya 8 orang student maklang pada hari pertama - 31st January 2011. Teruja benar mereka belajar buat ros. Semangat betul. Ibu ros paling senior, umur dia dekat2 ngan umur Wan...memang bersemangat mereka semua. Maklang pun tak menang tangan nak mengajar...Alhamdulillah by end of the day, ros yang nak sangat mereka belajar tu, dapat lah mereka buat..

Sekitar jam 12:00 , buku maklang tiba...Alhamdulillah teruja sangat. Allah akhirnya mengkabulkan doa kami ber3 untuk mempunyai buku RE...Perjalanan nak buat buku was not an easy one. Especially masalah gambar sebab semua guna gambar yang ada dalam simpanan. So, gambar tak dapat sharp laa..Main email2 je...InsyaAllah ada rezeki , buku ke2, produk2 baru aje yang akan kami hantar ke sana untuk di foto..

Petang lepas klas, kak ira bawa maklang ke Majestic. Ni macam kat TAR laa..banyak kedai kain and ada beberapa kedai jual barang jahitan..Mak oiii..butang2 dan renda2 dari dinding ke dinding. Maklang beli sikit je sebab tgh berangan nak ke Mangga 2 besoknya..Alhamdulillah darling kat OK je..jom ke Mangga 2..

Tassel pun banyak..tapi tak secantek yang Aunty leen buat untuk maklang...


Ok kita stop sini, maklang nak gi pasar tani jap. kalau tulis panjang kan...tak jadik pula nasi ayam kat dapor tu..jadik nasik itik je pulak...


Selamat bahagia buat semua:)

tq melepak kat sini..luv u all..:)

2 comments:

IXORAROXI said...

bestnya!moga terus sukses buat Maklang ya

Aku Cikni Ahnie said...

Seronok nyer baca entry Maklang ni, jln2 jakarta gitu...