BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, February 12, 2011

shopping, mengajar dan berjumpa publishers di Jakarta

Assalamualaikum...

Dalam 2-3 hari ini maklang dapat 2 approval besar. Yang paling besar ialah Cik Abang dah benarkan maklang kompol, ikat kemas dan dispose magazines O&G dia yang melambak2 dalam rumah ni. Alhamdulillah akhirnya. Kalau dulu kata nak buang, mau telinga dia merah. Masa nak minta approval ni kena cakap baik2 tau...he..he...Along is so happy..kaya kata dia. Sebab bila jual mmg berkg lah beratnya...and dapatlah duit poket sendiri sikit!

and the 2nd approval ialah macam kak Erna kata...belilah yang baru maklang..Alhamdulillah approval dah dapat since Khamis..Yahoo...and Hakim pun dah book PC ni..Minta2 senang sikit laaa tak ada lagi pop up screen kata ..your hard disc is bla bla bla...Insyaallah...Tapi lom order pun lagi. nanti2laaa ye...


+++++

Kita sambung cerita bergambar di Jakarta lagi, part akhirlaa ni...


Selepas dari Majestic, Maklang ke Pondok Indah Mall sebab dah ada rancangan nak jumpa Manager yang buat buku maklang tu. Kejap aja makan kat Jco. and lepas bincang2 untuk buku ke2, kami bertolak balik. Kak ira hantar maklang kerumah Wan Sara. Penatnya...lebih dari kerja kat sini..Almaklom sampai dekat kol 9...

The next day, selasa, kami ke mangga 2...Alhamdulillah lah Cik Suami dengan rela nak bawa isteri dia ni shop. And I did,sampai lupa lagi yang baggage tu dah nak berat dgn alas2 katil:). We leave Wan's Sara's place around 10:oo am and naik taxi Bluebird. It took us around 1 jam baru tiba. Ongkos buat taxi lebihkurang 120K rupiah rasanya...memang sempat lelap matalaaa...he..he. nasib baik ikut jalan tol or else macet laa. Tiba kot 11 lebih sikit. Ingat nak carik renda, tapi renda tak jumpa, jumpa tali2 beg. Mak oi, banyak betul maklang beli. Then cari magnetic buttons unintentionaly and slide utk bags. Macam2 kalau bleh nak dibeli. Cik Abang pulak kata...tak pe, beli je jangan risau Abang angkat. Tau2 dah terlalu berat sampai tak terangkat. Maklang yg memang tak leh angkat ni pandang jelaa...
Dah penat beli2, kami naik ke tingkat 5, solat jap and then cari tempat makan. Masa tengah nak cari tempat makan jumpa benda ni ada tulis mimin, teringat lak kat min min
Maklang makan makanan sunda
ada mee HOTPLET...saje amek gambar . Abang tak makan yang ni. Dia makan ayam n nasi entah lauk mana entah, and we had pencuci mulut...nasi goreng with tempura
we had tempura ikan and udang for our pencuci mulut - Abang kata tak ilang2 perangai buruk since masa baru kawin, we had beef steak at Eden and had nasi goreng for pencuci mulut. Ha..ha...ingat lagi dia...all those sweet and funny memories...:0), then we continued to shop sikit je sebab dah nak ptg and takut trapped lagi kat traffic. Plus pegangan dah makin berat...Maklang pulak tak boleh nak angkat berat...tau ajelah pinggang I ni...kan..




Rabu was another hectic day. Kami ke kantor Kak Ira around 7.25 from home and reached the place about 9:10am. Mak oi...risau nya sebab klas dah start. Memang terok jem tu...Alahai, nasib baik maklang dah minta kak ira yang mulakan dulu. Kali ini ramai juga yang dah berumur. Paling senior berumur 72 tahun! tapi sungguh bersemangat..Alhamdulillah..

Klas habis awal. Lepas klas terus aje ke Senayan City. Ini kali ke2 maklang kesini. Shopping mall ni besar and cantek. Lebihkurang macam Mall kat KL yang ada Tangs tu..apakanama dia..We had lunch kat situ. Mahalnya. A plate of rice plus ada daging and sikit acar gitu kena 164K plus for 2 persons. Kat Read Bean, tak silap nama dia. Lepas dah hampir selesai barulah publisher untuk buku masak datang.


wah Kak Ira, belek jangan tak belek kontrak tu. Alhamdulillah semuanya dudah selesai, ada rezeki akan adalah resepi aneka masakan melayu tak lama lagi, InsyaAllah



Bersama Ibu nining and Muthiah, pegawai2 Publisher buku masak. Ramah semuanya..:) Ole2 maklang cuma keropok Terengganu aje..:)



Lepas the 1st meeting, kami solat kat sana. Besarnya tempat solat and cantek dan bersih. best and selesa sangat. Alhamdulillah. Dari situ kami ke PIM lagi. Nak jumpa Ibu Yani, boss pada manager yang kami jumpa pada hari Isnin. Alhamdulillah Ibu Yani ramah sangat orang nya..:) Dan sungguh bersemangat untuk kami mulakan kerja2 untuk buku 2. Harapan kami buku 1 akan mendapat jualan yang baik InsyaAllah...Moga Allah beri kami lebih idea untuk berkarya dengan lebih baik lagi, Amin...
Ibu yani order macam2..katanya mari kita coba makanan di sini, apakah sama dengan di Malaysia? Tapi maklang makan memang sedap...sedap selalu...:)Alhamdulillah...


Kak Ira, sempat tunjuk samples utk nak buat dalam buku seterusnya.. maklang pulak akan buat design and apply pada begs and perkakas rumah, Insyaallah..:)

Ini dia, Ibu Yani the director, Yuni (manager- tudung oren), kak Ira ( baju biru) dan yours truly...konyang makan malam tu...:)


Hari Khamis was a relax day, kami ke Tamrin City petang tu. Shop sikit2 baju batik untuk a few frens yang jasa mereka kami memang kenang sentiasa. Thank youlah kerana tengok2 kan anak2 kami semasa ketiadaan kami. Moga Allah balas jasa kalian.

Ahamdulillah baggage tak excess. Maklang doa doa dan doa moga semuanya ngam2 Alhamdulillah..

Sempat jugak bergambar dgn my dear Cik Abang masa kat airport..



Ini pulak hasil jahitan menggunakan mesin baru tu lepas balik dr Indon..Lajunya tak terkejar!Dan ini akan digunakan untuk kerja2 maklang hasil dari Mangga 2...Seronok sangat...:)

Oklah...Salam Maulidur rasul buat semua...:)

3 comments:

ibu,mommy,mom... said...

Maklang,salam... Lama ibu tak blog hop.. Seronoknya maklang gi jakarta.. Seronoknya jalan juga di mall mall tu.. Rindu pulak rasanya nak ke jakarta..hehe
Maklang singgahlah ke blog ibu, tengok gambar ibu ke china baru baru ni..

MULAN said...

shopping apa lagi kat sana maklang..

Zhr Znl said...

kalau gi senayan city tu wajib makan kat sari ratu... byk lauk yg takde kat sari ratu malaysia ni... nyum nyum...