BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, November 7, 2010

Maya, Maklang dan jahitannya..:)

Assalamualaikum..

Sambil2 maklang menonton Tanyalah Ustaz ni, maklang sempat nak taip sikit. Mata pun macam kelabu je nak menjahit... Before maklang lupa, Ustadz kata kalau nak menenangkan org kena histeria, kita buat macam ni:

genggamkan tangan - baca ayat pendek Bismillahimasha Allah...3 kali, tiup dalam tangan sehalus jarum (muncungkan mulut lalu tiup), dan tepuk belakang diantara dua tulang belakang orang yang kena histeria.. Tepuk dgn tapak tangan. InsyaAllah org tu akan sedar. ( Ustadz kata kalau org kena histeria ni, kekuatan dia 21kali ganda dari kekuatan kita. Kalau lengan org yg kena histeria waktu tu sebesar batang kelapa kekuatan nya!). Beli buku Ustadz Shahran ni lah lebih baik utk explanation yang lebih terang mengenai cara2nya


++++++++++

Seminggu tak bersiaran. Banyak juga perkara yang berlaku dalam famili.

Maya join sekolah punya visit. Instead of kebiasaan ke utara, kali ini Cikgu decided nak bawa mereka ke Melaka dan KL. Punya lah Maya excited, 4-5 hari sebelum bertolak Maya dah mula mengemas. 4-5 kali jugaklah asyik masuk keluar baju2 dia. ALhamdulillah maklang sempat jugak menjahit kan Maya blouse simple 2 helai. Blaus tekap dan gunting. OKlah utk Maya nak pakai sebab potong straight je. Nanti kalau ada gambar Maya pakai baju tu, maklang postkan kat sini..

Ni gambar Maya dengan Hakim masa menunggu bas nak datang kat sekolah. Maya pakai jubah hitam...( kat dalam baju tidur!). kawan2 panggil dia mak aji..


Tu orang excited...seronok aje nampak dia..

Maya dah balik pun tadi pagi jam 430pagi. Dia pergi Rabu malam bersama lebih kurang 40 pelajar lain. ada 3 cikgu sekolah menemani mereka. Alhamdulillah selamat pulang dah. At this moment Maya dah pun lena semula lepas solat subuh tadi. Letih benar gamaknya..
+++++++++++


Macam biasa aktiviti menjahit masih diteruskan . Sekarang ni tinggal sehelai aje jahitan utk RE beg cikgu2. Then barulah marathon menjahit menjadikan beg...Before cuti sekolah kena siapkan. Sebenarnya muak dan pening nak pikir pattern lain2. Taklah nanti cikgu punya beg sama aje seme aje. Macam beli kat kilang pulak.


Sempat jugak mencelah menjahit sehelai skirt minmin dan 2 helai gown minmin. sehelai dari gown tu maklang potong dah berbulan2 lamanya...he..he..



Lepas muak dan dah merasa sakit pinggang duduk kat mesin, maklang beralih arah pula...menjahit RE utk beg cikgu



Simple2 aje kan. Rosesnya dah banyak maklang pintal. Tinggal tampal2 je and then letakkan bunga kecik2 around it.



Angah jeles tengok skirt minmin...dia letakkan kat lampu tidur ni...

Masa last2 saturday, maklang dan cik abang sempat pergi melawat kawan yang baru kehilangan suami dia last Sept 18. ( dia baru balik ke Malaysia dari India, pada hari sabtu tu) Katanya paru2 suaminya fail,tak silap. Denggi pun ye. Dia demam sehari aje. Siisteri juga sakit. Kesian. Kawan ni meninggal di India semasa pulang menziarahi keluarga di sana ( dia mmg warganegara India, expat). Kami kenal dia dah 13 tahun sejak dia join kerja sama tempat dengan kami. Tak ada apa buah tangan yang nak dibawa, so maklang ambik sehelai jahitan RE untuk cikgu dan jahitkan untuk kawan maklang. Kesian dia...sedih tgk dia...May his husband's soul rest in peace.


Tanda mata buat Mala isteri the late Mr. B. Prasad. Masa ke rumah dia, maklang lihat masih ada lagi jahitan cross stitch maklang yang maklang frame dan hadiah kan pada dia long long time ago...Thank you for being our friend Mala...



Dua beg di atas juga adalah tempahan dari kawan2 maklang. RE nya dah lama siap. Cuma maklang baru siapkan jadi beg lepas balik dari pejabat...Masih ada beberapa lagi yang perlu dijadikan beg...Moga diberi kesihatan yang baik utk meneruskan kegiatan maklang ni...Walaupun letih tapi maklang enjoy...
+++++++++

Sekarang ni maklang tengah menyulam baju kurung yang ditempah oleh seorang kawan. Dah 2 harilah pegang benda ni..tak siap2...alahai....bilalah nak siap ni...harap2 malam ni selesailaa hendaknya..



Oklah takat ni dulu, maklang nak bersiap. Hari ini ada hari graduasi kat sekolah Along. Moga Along berjaya cemerlang dalam SPM untuk meneruskan cita2nya nanti..Amin...

1 comment:

"MULAN" said...

awat la angah tu gantung skirt minmin kat lampu tu.. noti angah ni.. hehee..